Paradigmele învățării sau ce am învățat direct de la fondatorul English Kids Academy

19:49

Prin octombrie 2017 am fost la o conferință interesantă organizată de English Kids Academy (EKA) și tot de atunci am în gând să vă prezint câte ceva despre o serie de conferințe foarte serioase despre învățare.


Scurtă prezentare a organizatorului

EKA oferă cursuri de învățarea limbii engleze la orice nivel. La cursuri pot participa bebeluși, copii de școală și adulți. Copiii învață prin joc și, după ce l-am ascultat pe domnul Mihai Laurențiu Gânj, fondatorul școlii la conferința din octombrie, dar și răsfoind blogul organizației, am mare încredere că și copiii mei se vor simți tratați cu acel respect pe care îl caut de mult în unități de învățământ formal sau informal. Apropiații mei știu că sunt foarte săracă în aprecieri și extrem de sensibilă la abordarea clasică a copilului încartiruit în instituțiile clasice de învățământ.


Prima conferință - un rezumat

Ce este mindsetul 

Mai pe românește, mindsetul ar putea fi "paradigma interioară" care ne influențează comportamentul, motivația, performanțele. "Paradigma sau dispoziția interioară orientată spre învățare (=Growth Mindset) este credința de bază în faptul că abilitățile, talentul şi inteligenţa noastră pot fi dezvoltate prin exerciţiu repetat şi efort. Cultivând aceste tendințe, vom avea copii rezilienți, dispuși să accepte provocări și să muncească pentru a obține rezultate.}

Opusă acestei dispoziții interioară spre învățare, dl. Gânj spunea că există "dispoziţia interioară fixă (Fixed Mindset) iar potrivit acesteia credem că inteligenţa, abilităţile sau talentul nostru este ceva static, care nu poate fi schimbat. Când copiii sunt caracterizaţi de o astfel de dispoziţie, au tendinţa să renunţe uşor atunci când întâlnesc obstacole, pentru că ei cred că nu au ce le trebuie pentru a învăţa lucruri mai grele." 

Acești termeni aparțin dr. Carol Dweck de la Universitatea Stanford și au fost folosiți într-un studiu despre atitudinea tinerilor față de eșec. Studii recente în neuroștințe arată că pe măsură ce ne folosim creierul pentru învățare și gestionarea unor experiențe noi, creăm noi sinapse, le îmbunătățim pe cele actuale și mărim viteza de transmisie a informației în creier. 

Seminarul la care am participat a subliniat importanța exercițiului în creșterea performanțelor școlare, lucru cu care cred că sunteți cu toții de acord. Pe lângă atitudinea față de învățare, performanțele cresc dacă sunt însoțite de obiceiuri sănătoase de nutriție și somn. Ei bine, această abordare holistică și blândețea care a răzbătut pe tot parcursul prezentării m-au cucerit. 

Mi se pare interesant că dacă îi spui unui copil că este inteligent, de fapt îl fixezi într-o paradigmă și îi tai aripile. Pe când dacă îi încurajăm să devină mai buni, să exerseze, copiii vor deveni stăpâni pe sine și vor fi curajoși și întreprinzători. 




Mergând la conferințele lunare organizate de English Kids Academy puteți beneficia de noi perspective, pline de bun-simț și echilibru, care vă pot ajuta să aduceți un plus de valoare educației copiilor voștri. În grupurile unde mai particip văd mulți părinți interesați de fericirea copiilor, dar care se încurcă în limite și lipsa lor, în rutină și lipsa ei, autoritate versus libertate și respect. Mi s-a părut că această suită de conferință vine cu idei concrete care se pot aplica în toate domeniile, nu doar când vine vorba de învățare. Se pune mult accentul pe dezvoltarea personală a întregii familii, iar copilul nu e tabula rasa și animăluțul dresabil pe care-l văd în percepția majorității.

Următorul atelier este pe 26 ianuarie și va fi despre împactul tehnologiilor moderne asupra dezvoltării copiilor. Vă puteți înscrie aici.


You Might Also Like

0 comments

About Me